Catharinasteeg, Leiden Aalmarkt

Catharinasteeg, Leiden Aalmarkt

Het project Catharinasteeg ligt in het hart van de historische binnenstad van Leiden. MRP Development realiseert hier een compleet nieuwe winkelstraat met 5.700 m² winkels en horeca en 21 appartementen. Bestaande panden worden met groot respect voor de historie gerenoveerd en gerestaureerd en veelal verweven met nieuwbouw. Samen met de nieuwe Catharinabrug zorgt de Catharinasteeg voor een logische verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat Zo ontstaat eindelijk een goede winkelrouting in de Leidse binnenstad.

Ontwikkelingsvisie
In het project wordt een gebied met meer dan 15 monumenten grootschalig aangepakt, met behoud van het monumentale karakter. Door de realisatie van een nieuwe straat ter plaatse van het huidige ‘Gat van Van Nelle’ en een verlegging van de brug aansluitend op die straat, wordt een logische nieuwe winkelroute gecreëerd tussen de Haarlemmerstraat en de Breestraat. In de nieuwe straat worden moderne winkelruimtes verbonden met de historische pandjes aan de parallelle Mandemakerssteeg. In de winkels ontstaat een bijzondere overgangswereld van modern naar historisch. De invulling zal bestaan uit bijzondere modewinkels in het midden- en midden-plus-segment.

Voor de levendigheid en sociale veiligheid van het centrum is het van belang dat er boven de winkels ook wordt gewoond. Voor het wonen boven winkels worden verdiepingen van de bestaande monumenten gebruikt. De levendigheid wordt ook ’s avonds gewaarborgd door de combinatie met horeca en de culturele functies in en om het project, zoals de horeca in de Waag met het terras op het Waaghoofd en in de nieuwe binnentuin, het Catharinahof. Deze, nu nog verborgen liggende binnentuin, wordt toegankelijk gemaakt vanuit de nieuwe straat. Onder de monumentale beuk kan straks worden genoten van een drankje of gewoon van de rust in deze groene oase in het stadscentrum. Het Catharinahof wordt een aantrekkelijk rustpunt in de stad en vormt een welkome aanvulling op de drukke terrassen aan de Oude Rijn.

Ga naar projectenwebsite www.catharinasteeg.nl

Specificaties

Plaats: Leiden
Projectnaam: Catharinasteeg (onderdeel Aalmarktproject)
Programma:
5.700 m² winkels
21 appartementen
Locatie: Stadscentrum
Architecten: Rijnboutt Stedenbouw en Landschap Architecten
Fase: In aanbouw
Gebruikers: Via Mio Moscow, Mango, grote internationale modeketen
Type project: Woningen, Winkels

Contactpersoon

Maarten Stam 200X200
Maarten Stam
, Development Manager
Tel. 06-22694701
maarten.stam@mrpdevelopment.nl