Terug

Intentieovereenkomst over komst OBA XL op Osdorpplein

18 december 2018

In de overeenkomst hebben de drie partijen een intentie vastgelegd over de bouw van een nieuwe Openbare Bibliotheek op de plek van het Stadsloket op Osdorpplein 1000.

Gemeente Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en vastgoedontwikkelaar MRP Development hebben afgelopen week een intentieovereenkomst getekend over de komst van een OBA XL-locatie naar Centrum Nieuw-West, het gebied op en rond het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West.

In de overeenkomst hebben de drie partijen een intentie vastgelegd over de bouw van een nieuwe Openbare Bibliotheek op de plek van het Stadsloket op Osdorpplein 1000. Het huidige gebouw wordt op termijn gesloopt. Het Stadsloket verhuist naar een nieuw pand in de buurt. In de geplande nieuwbouw op de oude Stadsloketlocatie, te ontwikkelen door MRP Development, zal rekening worden gehouden met een “bibliotheek plus” van 3.000 tot 3.500 vierkante meter. De komende jaren transformeert het Osdorpplein naar een hoogstedelijk woon- en winkelgebied. De realisatie is daarvoor eerder dit jaar al gestart.

Oplevering in 2023
De intentieovereenkomst maakt onderdeel uit van het meerjarenplan van de OBA dat 13 december is gepresenteerd. De overeenkomst is ondertekend door stadsdeelbestuurder Ronald Mauer, Bart Meijer namens MRP Development en Martin Berendse van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Onder voorbehoud staat de oplevering van OBA XL op het Osdorpplein gepland in 2023. Deze vestiging zal waarschijnlijk meer dan enkel een bibliotheek worden. De intentie is ook om ruimte aan andere functies te bieden, zoals maatschappelijke voorzieningen, cultuur, ontspanning en horeca. De ontwikkeling past in de plannen van Centrum Nieuw-West om hét centrum te worden van Nieuw-West. Het gebied moet bezoekers van binnen en buiten Amsterdam aan gaan trekken. Daarbij voorziet het stadsdeel een flinke bevolkingsgroei van 150.000 naar 180.000 inwoners in 2025. Het maakt een uitbreiding van het voorzieningenaanbod noodzakelijk.