Cobouw waardeert AMST als meest duurzaam gebouwd project!

AMST in Amsterdam staat op nummer 1 als het meest duurzaam gebouwde nieuwbouwproject. Een enorme waardering voor alle betrokkenen. Van alle projecten die kans maakten om in de Cobouw50 projecten te komen, vroeg Cobouw extra duurzaamheidsinformatie op. Is er bij het ontwerp rekening gehouden met hitte en droogte en zijn er maatregelen getroffen om wateroverlast en overstromingsrisico in te dammen?

AMST is onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling tussen de Amstel en het Amstelstation wat wordt getransformeerd tot een hoogstedelijk werk- en leefmilieu. De locatie heeft jarenlang leeggestaan, een no-go gebied. Er is nu een levendige mix van wonen, commerciële en maatschappelijke functies, natuur en klimaat adaptieve maatregelen. Het Amstelkwartier kent veel hoogteverschillen; het station is het hoogste punt op een terp. Dat maakt de omgeving extra kwetsbaar voor wateroverlast. AMST is daarom zo veel mogelijk waterneutraal ontwikkeld, al het water dat op de kavel valt wordt vastgehouden en hergebruikt.  Het Polderdak® is de waterbuffer, uitgerust met een dynamisch sturingssysteem. De waterbuffer voldoet aan de minimumeis van 60mm per m2 met een overcapaciteit waarmee regenwater kan worden ingezet als grijs water en irrigatie van het groen dak. Voor toiletspoeling hoeft nagenoeg geen drinkwater meer te worden gebruikt en wordt er alleen in periodes van extreme regenval schoon regenwater op het riool geloosd.

Met het dynamisch sturingssysteem wordt het mogelijk om ook de gebouwen in de omgeving samen te laten werken. Samen met Waterschap AGV wordt een bijdrage aan het stedelijk watermanagement geleverd voor een leefbare omgeving. Het effect van hittestress en wateroverlast in de gebouwen is getoetst met de toegepaste maatregelen in een Tygron simulatiemodel. De analyse toont aan dat de ingrepen inderdaad een positief effect op de omgeving. Met Schouten Techniek is in AMST voor het eerst in Nederland de innovatie toegepast van een Laag Temperatuur Tapwatersysteem.

Team: MRP, VenhoevenCS architecture+urbanism, Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V., Van Rossum Raadgevende Ingenieurs BV, Drees & Sommer Netherlands, SkaaL bouweconomisch adviesbureau, HE adviseurs, LBP|SIGHT, Aveco de Bondt, Union Investment Real Estate GmbH, FRIS | Real People, Brightlot, Gemeente Amsterdam

Lees hier verder in Cobouw.

Previous
Previous

Bouw MIX Amsterdam is in volle gang!

Next
Next

Cartesius wint Blue Zone Festival Award 2024