Terug

Cartesiusdriehoek – Utrecht

  • Blue District wordt een diverse, levendige stadswijk met veel groen, waar iedereen welkom is
  • Het monumentale CAB gebouw wordt de spil van Blue District, waarin onder meer het CAB LAB zal worden gevestigd
  • De meest OV- en fietsvriendelijke, gezonde wijk van Nederland

De Utrechtse Cartesiusdriehoek, voormalig NS-werk- en rangeerterrein, wordt de komende jaren getransformeerd tot een ‘healthy urban living’ gebied. Het winnende plan van een consortium onder leiding van gebiedsontwikkelaars MRP Development en Ballast Nedam Development.

Het baanbrekende concept is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van Dan Buettner over Blue Zones in de wereld, waar mensen langer en gelukkiger leven. Het plan bouwt verder op de ambities van de NS en de Gemeente Utrecht met betrekking tot ‘healthy urban living’. In dit gebied wordt de wetenschappelijke theorie van Dan Buettner over Blue Zones in de wereld voor het eerst toegepast in een stedelijke context, waarin een hechte community, ontmoeting, natuurlijke beweging, gezonde voeding en zingeving centraal staan. Deze uitgangspunten komen terug in alle elementen van het concept, zoals het ontwerp, de programmering, de gebiedsorganisatie en de omgevingsparticipatie. Het monumentale CAB gebouw wordt de spil dit gebied, waarin onder meer het CAB LAB zal worden gevestigd. In het CAB LAB gaat het consortium in nauwe samenwerking met onder meer vier Nederlandse universiteiten, verzekeraar ONVZ en een keur aan potentiële gebruikers werken aan de uitwerking en adoptie van het concept.

In dit ‘healthy urban living’ gebied verrijzen circa 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen.