Terug

Catharinasteeg, Leiden


Het project Catharinasteeg ligt in het hart van de historische binnenstad van Leiden. MRP Development heeft hier een compleet nieuwe winkelstraat gerealiseerd met 5.700 m² winkels en horeca en 21 appartementen. Bestaande panden zijn met groot respect voor de historie gerenoveerd en gerestaureerd en veelal verweven met nieuwbouw. Samen met de nieuwe Catharinabrug zorgt de Catharinasteeg voor een logische verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Zo is eindelijk een goede winkelrouting in de Leidse binnenstad ontstaan.

In het project is een gebied met meer dan 15 monumenten grootschalig aangepakt, met behoud van het monumentale karakter. Door de realisatie van een nieuwe straat ter plaatse van het voormalige ‘Gat van Van Nelle’ en een verlegging van de brug aansluitend op die straat, is een logische nieuwe winkelroute gecreëerd tussen de Haarlemmerstraat en de Breestraat. In de nieuwe straat zijn moderne winkelruimtes verbonden met de historische pandjes aan de parallelle Mandemakerssteeg. In de winkels is een bijzondere overgangswereld ontstaan van modern naar historisch.

Om de levendigheid en sociale veiligheid van het centrum te garanderen, zijn boven de winkels woningen gerealiseerd. De levendigheid wordt ook ’s avonds gewaarborgd door de combinatie met horeca en de culturele functies in en om het project, zoals de horeca in de Waag met het terras op het Waaghoofd en in de nieuwe binnentuin, het Catharinahof. Deze, tot nu toe verborgen liggende binnentuin, zijn toegankelijk gemaakt vanuit de nieuwe straat. Onder de monumentale beuk kan nu worden genoten van een drankje of gewoon van de rust in deze groene oase in het stadscentrum. Het Catharinahof is een aantrekkelijk rustpunt geworden en vormt een welkome aanvulling op de drukke terrassen aan de Oude Rijn.