Mixed-use gebiedsontwikkelingen voegen inhoud en allure toe aan Amsterdam

Projecten met gemengde functies zijn een bijzondere uitdaging, aldus Bart Meijer, en dat geldt zeker voor de omvang van MIX Amsterdam en een andere ontwikkeling van MRP: WFC Amsterdam. “Er zijn niet zoveel mixed-use projecten die goed functioneren. Daar willen we hier met alle betrokken partijen zeker in slagen. Uiteindelijk maak je niet zozeer een gebouw maar een leefgebied en je wilt dat er in en rondom het gebouw een community ontstaat. Commerciële functies zijn een belangrijke toevoeging om het gehele project commercieel gezond te maken. Je kunt daardoor de woningen meer kwaliteit geven. Dat is met AMST goed gelukt en dat herhalen we hier met MIX Amsterdam. En binnenkort gaan we met dezelfde ideeën en ambities aan de slag met WFC Amsterdam.”

Bart Meijer bij MIX Amsterdam in Stadscentrum Osdorpplein. Fotograaf George Maas

Zestig jaar na de stichting, was Tuinstad Osdorp hard toe aan nieuwe impulsen. Inmiddels zijn grote stappen gezet met de noodzakelijke transformatie en verdichting. MIX Amsterdam is de derde fase van de gebiedsontwikkeling door MRP in Stadscentrum Osdorpplein. De bouw van een groot complex met woningen, commerciële en culturele functies voegt de waarde toe waar een modern en levendig stadscentrum voor Amsterdam Nieuw-West om vraagt. Op andere plekken in de hoofdstad maakt de ontwikkelaar evenzeer indruk met de mixed-use ontwikkelingen AMST en WFC Amsterdam.

Op de plek waar vroeger het stadskantoor stond, is de bouw in volle gang van MIX Amsterdam. In een gigantische bouwput met de omvang van een hectare zijn heien graafmachines druk aan het werk. “Toch opvallend weinig geluid”, zegt CEO en eigenaar Bart Meijer van ontwikkelaar MRP goedkeurend, staand op het bordes van het bouwkantoor van Heddes Bouw & Ontwikkeling. Vanwege de stikstofregels werkt het bouwmaterieel elektrisch. Het veelbesproken stikstofprobleem voor de bouwsector heeft op het nieuwbouwproject geen invloed gehad, maakt Meijer duidelijk. “De doorlooptijd van een gebiedsontwikkeling als deze is veel langer dan mensen vaak beseffen. De eerste aanzet voor deze transformatie gaat al meer dan twintig jaar terug. Dat we nu met fase 3 zijn gestart, is gewoon de volgordelijkheid van de hele ontwikkeling, zoals de gemeente die in belangrijke mate bepaalt.”

Kijk hier naar de eerste uitgave van Amsterdam Bouwt en Ontwikkelt met het interview met Bart Meijer door Kees Hagendijk vanaf pagina 14.

Previous
Previous

Onthulling luxe woongebouw Mares Den Haag aan zee

Next
Next

10 jaar MRP - Interview met Bart Meijer in Vastgoedjournaal